Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Rozmiar węgla 2017

Sorty węgla: kostka, orzech, miał

Wybór odpowiedniego rodzaju węgla nie jest wcale taką prostą sprawą jak się wielu z nas wydaje. Szczególnie pierwszy wybór sprawia wiele problemów ze względu na różnicującą kaloryczność produktu opałowego oraz dostępność sortymentu w składach węglowych.

Sort węgla to nic innego jak  jego rozmiar. Rozsądne jego dobranie pozwoli oszczędzić nasz czas i w pewnym sensie również domowy budżet. Sprawa wydaje się momentami przybierać kolosalne rozmiary dla „mieszczuchów” przeprowadzających się z bloku do domu na wsi. Najpowszechniejsze są trzy sorty węgla.

Kostka to kawałki od 6 do 20 cm i najczęściej są przeznaczona do dużych pieców. Orzech ze swoim  ziarnem wielkości od 2,5 do 8 cm jest najpopularniejszym wyborem właścicieli pieców opałowych. Wykorzystuje się go przeważnie w porze nocnej lub gdy niemożliwe jest dbanie o płomień przez dłuższy okres czasu. Najdrobniejszym sortymentem jest miał, często samoczynnie wytrącający się podczas transportu. Wykorzystywany jest on  przeważnie w fazie rozpalania ognia.

Dokonując wyboru warto wiedzieć, że np. kostka pali się dwa razy dłużej niż taka sama ilość miału jednak ten drugi szybciej osiąga wyższą temperaturę. W procesie zakupu warto wiedzieć także jakim rodzajem pieca węglowego dysponujemy. Warto wiedzieć, że coraz większa rzesza ludzi przychyla się mimo wszystko do decyzji zainwestowania w baterie słoneczne. Póki co są one jednym z najbardziej ekologicznych źródeł ciepła w gospodarstwie domowym. Mimo swojej kaloryczności , trzeba przypomnieć, że podczas spalania węgla kamiennego wydziela się do atmosfery wielostronnie szkodliwy związek  dwutlenku węgla.

Pamiętaj, aby przed pierwszym zakupem dokładnie zapoznać się z informacjami udostępnionymi przez lokalnego dystrybutora węgla. Poznaj także opinie i dobre rady doświadczonych już palaczy.